Reflex integratie

Reflexen als basis

Primitieve reflexen ontstaan al bij embryo van 5 weken en zijn belangrijk vóór, tijdens en na de bevalling. Deze automatische reacties dienen als bescherming en overlevingsmechanisme voor een baby. Voorbeelden zijn de zuigreflex en grijpreflex.

De primitieve reflexen ontwikkelen zich (varierend) in periode van 2 maanden tot 3 jaar) naar meer bewuste  aangestuurde bewegingen. Hierdoor kan een baby uiteindelijk grijpen naar speelgoed en iets in zijn mond stoppen. De reflexen worden dan geïntegreerd. Uiteindelijk gaan de primitieve reflexen over naar houdingsreflexen, als basis voor de rest van je leven.

Ontwikkeling

Primitieve reflexen zijn dus de basispatronen voor de ontwikkeling van een kind. Een goede ontwikkeling hiervan is van belang voor motoriek, leren, gedrag, communicatie en sociaal-emotioneel welzijn. 

In dit proces kunnen er op verschillende momenten verstoring optreden. Denk aan stress tijdens de zwangerschap, complicaties tijdens de bevalling, fysieke problemen bij baby of trauma in de loop van je leven.

Nog actieve reflexen of verstoorde integratie van reflexen geeft een “vlucht, vecht of freeze” reactie. Hierdoor kunnen we niet efficiënt en doelgericht onze “taken” volbrengen en volhouden. Het kost extra veel energie en staat optimaal functioneren in de weg. 

Reflexintegratie stimuleert het (re)integreren van reflexen.

Reflexintegratie als methode

Reflexintegratie is een behandelmethode waarbij op natuurlijke (en pijnvrije) wijze, de juiste prikkels worden gegeven zodat het brein optimaal kan ontwikkelen.

Er wordt gekeken welke reflexen nog actief en storend zijn. Vervolgens wordt door aanraking en oefeningen de (samen)werking van deze reflexen beïnvloed. Dit is integratie van reflexen. Deze methode zorgt ervoor dat brein zo efficiënt mogelijk gaat functioneren. Hierdoor kunnen volgende stappen in de ontwikkeling worden gezet. Dit heeft verbetering in gedrag, houding en beweging, cognitie en sociaal-emotioneel welbevinden tot gevolg.

De behandeling bestaat uit stimuleren van prikkels door aanraking en uitvoeren van oefeningen. De specifieke bewegingsoefeningen kunnen passief en actief gedaan worden. Het is belangrijk om thuis de opgegeven oefeningen te herhalen.

De behandeling kan gegeven worden in de praktijk ruimte, of in thuissituatie aan huis. Er wordt gebruikt gemaakt van een behandelbank of mat (kinderen).

Meer informatie over hoe Masgutova reflexintegratie werkt is te vinden op https://masgutovamethod.com/the-method/how-mnri-method-works. De nederlandse website over de methode is www.masgutovamethode.nl http://www.masgutovamethode.nl
Er zijn specifieke behandelprotocollen zoals: Trauma verwerking (PTSD Recovery), Stress regulatie (Stresshormones), Ademhaling (Breathing), Sensorische informatie verwerking (Tactile Integration).